27 mars, 2012

Vit chokladmoussetårta

Jag gjorde den här tårtan på nyårsafton 2009/2010 o den var riktigt god! Jag fick verkligen skärpa mig för att inte slicka i mig all chokladmousse själv...!

Botten:
400 g mandelmassa
1 apelsin
4 ägg
4 msk kakao
smör till formen

Mousse:
300 g vit choklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn.
Riv av skalet på apelsinen på den fina sidan av rivjärnet o blanda ihop mandelmassan.
Tillsätt äggen och sist kakaon.

Smörj en form med löstagbar botten och häll i smeten. Bred ut smeten ordentligt i kanterna o grädda kakan i cirka 20 minuter. Ta ut den och låt svalna i formen.

Gör moussen under tiden genom att smälta chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.
Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning.
Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen.
Häll chokladsmeten över mandelmassebotten och frys några timmar.

 Dekorationen består av chokladdoppade mandelmassekulor, en liten ros o riven vit choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar