27 mars, 2012

Lemoncurdmoussetårta med oreobotten

Jag fastnade verkligen för ett recept på Paulinas blogg, där hon hade gjort en lemoncurdmousse-tårta som dessutom hade en botten av oreos...! Den kombinationen verkade ju hur god som helst...!! Så David fick åka o handla o sen bakade jag o barnen :)När barnen ska vara med o baka förbereder jag så mkt som möjligt. Lägger fram färdigvägt smör, häller upp rätt antal deciliter av tex socker i skålar o tar fram alla bunkar som kommer användas osv
MYCKET lättare då o mindre söl om allt redan är färdigmätt o färdigvägt :)Och såhär fin blev den -min första moussetårta!! Tänk så bra det kan bli när barnen hjälper till :) Både Julia o Freja har hjälpt till att hälla o vispa o röra om <3Oreobotten, lemoncurdmousse och en "glace" med smak av citron/lime.
Dekorationen är vanliga presentsnören ;-)
Receptet som ger ca 12-14 bitar :)

Moussen5 gelatinblad
8 äggulor
3-4 citroner, saft + skal (3 stora citroner eller 4 små)
4 dl socker
200 g mjukt smör
4 dl grädde

Botten (dubbla gärna)
15-20 Oreo kex (ca 200 g)
75 g mjukt smör

Gele på tårta1 dl gelésocker (Multi Dan Sukker)
1 dl lemon/limesaft -utspädd
gul hushållssfärg

Lägg gelatinbladen i vatten.
Vispa äggulor, citronsaft, finrivet citronskal och socker i en skål över ett vattenbad, dvs ställ en bunke över en kastrull med kokande vatten.

Vispa tills smeten tjocknat och sockret har smält helt. Ta bort skålen från värmen.

Häll ut vattnet från gelatinet och rör ner dom i den varma citronblandningen tills dom smält.
Tillsätt mjukt smör i mindre bitar under fortsatt vispning.
Ställ citronsmeten åt sidan o vispa grädden hårt. Rör ihop citronsmeten o grädden.


bottnenLägg Oreokexen i en påse o krossa kakorna med hjälp av t ex en brödkavel eller lägg kexen i en matberedare o mixa sönder dom.
Blanda kexsmulorna med det mjuka smöret till en deg.
Forma degen till en boll och lägg den i mitten på en form ca 24 cm i diam med löstagbar botten o platta ut den jämnt över hela botten.

Fyll formen med moussen och låt stelna i frysen i ca 3-4 timmar. För att undvika att den lösa moussesmeten ska rinna ut genom springan som kan finnas mellan botten och kant i springformen, så kan man ta ett bakplåtspapper o spänna fast på bottnen innan man trycket ut kexbottnen -hoppas ni förstår vad jag menar ;-)


När moussen stelnat något -blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 1/2 minut. Tillsätt under tiden hushållsfärgen. Låt svalna något, tills det börjar tjockna och skeda över gelén på tårtan.

Dekorera tårtan när moussen är fryst. Ta fram den 30 min innan den ska serveras.

ps. detta var en väääldigt god tårta, syrlig o frisk o perfekt som avslutning på en middag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar