28 mars, 2012

Rainbowcake -recept

Receptet på tårtan jag bakade till Julias kalas hittade jag på Lindas blogg. Dessvärre upptäckte jag efter att jag gjorde marängfrostingen som skulle täcka tårtan, att den inte tålde min citronessence :/ Jag gissar att det berodde på oljan som aromen innehöll för allting bara skar sig o blev löst igen. Så jag fick göra om och utesluta citronsmaken! Så kolla upp det innan om citronaromen innehållet olja så slipper ni göra om...!

 
225 g mjukt smör
4.5 dl socker
5 st äggvitor
4 tsk vaniljsocker (eller 2 tsk vaniljpulver)
3.5 dl rumsvarm mjölk (kan micras lite)
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
 pastafärger tex lila, blå, grön, röd, orange, gul

Vispa socker och smör smidigt.
Vispa ihop äggvitorna och vispa sedan ner äggvispet lite i taget o smör/sockerblandingen.
Blanda ihop mjölet med bakpulver, vaniljsocker o salt.
Blanda ner hälften av mjölken i smeten, sedan mjölblandningen o sist resten av mjölken.
När smeten är blandad öser man upp smeten i 6 skålar -jag vägde smeten så jag fick lika mycket smet i varje skål.
Färga varje skål med smet i var sin färg.
Häll upp en smet i taget i var sin smörad o bröad springform och grädda mitt i ugnen på 175 grader.

En 15 cm form gräddas på ca 25 min
En 22 cm form gräddas på ca 15 min

Jag har bara en 15 cm form, så jag fick grädda en i taget. Det tog lite tid, men det funkade iallafall!


Maräng-icing:
3 äggvitor
225 g socker (ca 2.75 dl)
200 g sirap (ca 1.5 dl)
3 msk vatten
½ tsk salt
(citronessence -var noga så den inte innehåller olja, då tjocknar inte marängen!)

Häll alla ingredienser förutom citronsmaken i en rostfri bunke.
Koka upp vatten och ställ bunken över (vattenbad) och vispa med elvisp tills marängen tjocknat och det går att vända upp och ner på bunken.
Rör sist ner citronsmaken <--- OBS OBS -utan olja i!

Jag smetade ett tunt lager mellan varje tårtbotten och täckte hela tårtan med resten =)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar